הנוסחה האהובה על הנהג הישראלי פועלת שוב: עיצוב מוחצן ואנרגטי, מנוע חזק ומהיר ורמת אבזור בטיחות גבוהות. המחיר מאתגר, אך האם זה יעצור את הצרכן הישראלי?
בועז קורפל
14.03.2018
טשטוש קטגוריאלי
השטחים בין הקטגוריות של כלי הרכב הופכים לאפורים יותר ולנרחבים יותר. כשמחפשים מכונית חדשה בשוק הישראלי שרווי במאות דגמים וגרסאות, קשה כבר להבחין בין הקטגוריות השונות ותחושת הבלבול בין שלל דגמי הקרוסאובר וסטיישן מול האצ'בק מתעצמת לנגד ענינו. כל אלה הופכים לפחות רלוונטיים כשצו האופנה מתחלף פה במהירות שיא. ראשית נפתח ונאמר כי היונדאי קונה איננו ג'יפון אלא SUV. הוא לא היה ג'יפון גם כאשר המתכננים שלו התכנסו סביב שולחן העבודה אי שם בסיאול הרחוקה בדרום קוריאה.
הרעיון היה לתכנן מכונית סופר אופנתית, צבעונית, מעניינת, איכותית ובעלת ביצועים ורמת בטיחות שתוכל לקרא תיגר בראש ובראשונה על הטויוטה CH-R כפי שהיונדאי איוניק סימנה את הטויוטה פריוס בתחומי עיצוב, חיסכון, נסיעה ובטיחות יחד עם שימושיות גבוהה. במקרה של האיוניק נרשמת הצלחה גדולה (כאן אצלנו) אך האם יש לקונה את מה שדרוש בכדי לצאת לקרב מול הטויוטה החדשה בשוק?
קווים לדמותה של הטוסון
נכון, יש עוד דגמי SUV אחרים שנמצאים באותו אזור חיוג וגם הם נעים כאן על הכבישים ומושכים לקוחות, כמו למשל מאזדה CX3 וגם כל אותם ג'יפוני פנאי כדוגמת אופל מוקה, סוזוקי ויטארה ועוד, אבל את היונדאי קונה הם לא ממש מעניינים, הקונה רוצה רק דבר אחד ויחיד, להגיע לראש סולם המכירות כמו האח הגדול שנקרא טוסון, ובדרך למעלה להביס את כולם. אז הנה התכנסנו כאן בניסיון להבין האם יש ליונדאי קונה את מה שצריך בכדי להגיע לשם והתשובות מעניינות למדי.
מסובבת ראשים
יותר מכל תקופה מוטורית אחרת בהיסטוריה, העיצוב החיצוני של המכוניות הפך למשמעותי ולמהותי ולגורם משפיע בהחלטת הרכישה יותר מכפי שהוא היה בעבר. במגרש הזה היונדאי קונה מציבה את כל הקלפים הכי חזקים שלה מול מתחרותיה החל בצבע החיצוני שמתכתב עם צבע גג שונה בעשרות שילובים מעניינים, דרך כמויות גדולות של חלקי פלסטיק בפגושים, בכנפיים של בתי הגלגלים וגם בחצאיות הצד שמעוצבות כמו קשקשים ועד למסילות בגג ובכלל ההישענות העיצובית על דגם הטוסון שמוכיח את עוצמתו בכל חודש בטבלת המכירות לא מזיק.
עיצוב וצבע שמושך מבטים
כל החבילה הנאה הזאת משדרת דינאמיות, קשיחות ומעל לכל נוכחות שאי אפשר להתעלם ממנה. בכל מקום אליו הגענו, המכונית המבחן הירוקה הנוצצת הפכה למוקד התעניינות ורגע אחרי שהתפוגגה התהייה אודות הנהג שיעז להזמין מכונית בצבע כזה, עבר הדיון לפריטים שהופכים אותה למכונית יפה מהחרטום ועד לזנב. מעטים טענו במשאל הרחוב האקראי שערכנו שהמכונית מוחצנת מדי, הרוב המכריע קבע שהקונה היא מכונית אטרקטיבית ורק עניין הצבע שב ועלה, אבל זה מה שהיבואן נתן לנו למכונית המבחן שהייתה אחת הראשונות שנחתו כאן לצורך תקינה ואישורים. עם מידות של 4.17 מטרים לאורך, 1.80 מטרים לרוחב ובגובה של 1.56 מטרים, היא בהחלט פרופורציונאלית ונוטה לפונקציונאליות ונוחות גם בתוכה עם נתון טוב של 2.60 מטרים לבסיס הגלגלים שלה.
נפח של 361 ליטרים
"התנפצות אפורה"
את הביטוי הזה לקחנו מאחד הנוסעים האקראיים שהצטרפו אלינו לאחד משלבי הנסיעה. "היא מדליקה ומסקרנת מבחוץ, ואז אתה חווה מעין התנפצות אפורה כזאת כשאתה נכנס לתוכה" אמר לנו הנוסע האקראי שהוזמן להיכנס פנימה. אם להודות על האמת, אז העיניים באמת צריכות כמה שברירי שנייה בכדי להתרגל לניגוד בין העיצוב החיצוני לפנימי. שבנו ותהינו ביננו לבין עצמנו למה ביונדאי מתעקשים לדכא את שמחת החיים הזאת שהמכונית מציעה בעיצוב החיצוני שלה.
ניגודיות גדולה בין החיצוניות לפנימיות
קחו למשל את ה-i10 הקטנה או את האיוניק ותראו שיונדאי יודעים לייצר משחק צבעים גם בתוך המכונית אבל דווקא בקונה הסופר מעוצבת שלהם, ההשראה הזאת נגמרה. הטיעון הזה לא היה משמעותי אם לקונה היו חלונות גדולים מאחור שמאפשרים כניסה מוגברת של אור יום פנימה, אבל זה איננו המצב ולכן הקדרות האפורה והפלסטיקית שולטת בתוך הרכב. אנחנו אוהבים יותר שמחת חיים מוטורית בעיצוב הפנימי ובגרסאות הללו של היונדאי קונה זה לא קיים. תא הנהג והמושב שלצידו מספקים מרחב מחייה טוב ביחס למידות הרכב והחלון הקדמי הגדול קצת מנטרל את האפרוריות של הקונסולה ושל מסך המגע הצף שמיוצר אף הוא מאותו פלסטיק קשיח ויכול היה להשתלב שם בצורה יותר הרמונית.
מסך צף לא הרמוני
מרווח הראש והכתפיים בהחלט טוב ואין תחושת קלסטרופוביות מלפנים. במושב האחורי זה מעט משתנה לנוכח החלונות האחוריים הצדדיים הקטנים יותר אך שני מבוגרים לא יסבלו מחוסר מקום לרגליים ולגוף. אנחנו לא וויתרנו על בדיקת נוכחות מלאה לשלושה מבוגרים, אבל לא מצאנו את האמיץ השלישי שיסכים להידחק פנימה והמסקנה היא ששני אנשים מבוגרים במושבים האחוריים זה די והותר.
צפו בוולוג ליונדאי קונה
מנוע של טוסון ומערכת הנעה כפולה
מהנדסי היונדאי קונה בחרו להכניס לתא המנוע את יחידת הכוח החדשה של הטוסון בנפח 1.6 ליטר מוגדש טורבו בהספק 177 כוחות סוס ומומנט של 27 קג"מ כבר ב-1,500 סל"ד. מדובר בנתון סופר מרשים שמעניק למכונית יכולת דינאמית שמאפילה על כל המכוניות האחרות בקטגוריה שלה ומתאימה למכוניות הרבה יותר יקרות ונוצצות. הזינוק מעמידה ל-100 מתרחש תוך פחות מ-8 שניות (!!) והיא יכולה לטפס למהירות מרבית של 205 קמ"ש. מצד שני הפיתוי הלא פוסק ללחוץ על דוושת הגז מתורגם ישירות לקצב ירידת מצוף הדלק, מיד נגיע לזה.
מנוע עוצמתי והנעה כפולה קבועה
תיבת ההילוכים האוטומאטית שלה מציעה 7 מהירויות והיא כפולת מצמדים, מה שמסייע בהחלפת ההילוכים והופך אותו לחלק יותר. ההילוך הראשון והשני אמנם "קצרים" אבל התחושה היא שהמנוע רוצה יותר לדחוף קדימה וכאשר מגיעים להילוך השלישי והרביעי, עדיין מרגישים היטב את הכוח של התאוצה וזה מאפשר ביצוע עקיפות קצרות ומהירות עם תאוצות ביניים טובות. התחושה הספורטיבית של הנסיעה איננה מושלמת כי חסרות אותן ידיות קטנות מאחורי ההגה שבהחלט מוסיפות לתחושה וגם שינוי יותר בולט לתצוגה כמו באיוניק למשל. המכונית מציעה שלושה מצבי נסיעה החל במצב "קומפורט" ו-"אקו" לנסיעות רגילות ועירוניות חסכוניות ועד לאותו מצב ספורט שמשנה את יחס העברת ההילוכים ומאפשר לסחוט את המנוע קצת יותר עד להחלפה.
חלק אחורי נאה
ביונדאי אומרים שגם המתלים זוכים לשינוי בקשיחות במצב ספורט אבל לא הרגשנו בזאת. המכונית שלנו הגיעה עם חישוקי גלגלים בקוטר 18 אינץ' וצמיגים בחתך נמוך. העיצוב היה פשוט מושלם לרכב, אבל בעת הנסיעה הרגשנו את ההתיישנות של האספלט בעיר וגם בכבישים בינעירוניים. לא התעצלנו, שבנו ליונדאי ולקחנו קונה אחרת עם צמיגים אחרים וחישוקים בקוטר קטן יותר ומיד הרגשנו בשינוי לטובה. יונדאי קונה מגיעה בכל רמות הגימור שלה עם מערכת הנעה כפולה, כמו הסובארו XV שהתהדרה עד היום שהיא רכב ההנעה הכפולה הנמכר בישראל, וכעת גם היא תחת איום הקונה. ניתן גם לנעול את הדיפרנציאל של הרכב במהירות שאיננה עולה על 40 קמ"ש אך לא ניתן לנתק את מערכת ההנעה הכפולה ולכן לצד היתרון הבטיחותי במערכת כזאת, המחיר היומיומי הוא בעליה בצריכת דלק. מרווח הגחון של הקונה מרחיק אותה מהשטח (למעט שבילי קק"ל שכל מכונית פרטית מגיעה לשם) ואין לה שום יתרון על יריבותיה בענייני נסיעת שטח. אם אתם אוהבי טיולים, קחו זאת בחשבון.
רמת האבזור הגבוהה של המכונית שקיבלנו (Supreme) אפשרה לנו להיכנס למכונית באופן חופשי להתניע אותה בלחיצת כפתור ללא מפתח. ההסתגלות לסביבת הנהג הייתה קצרה ומהירה, הגישה לכל הכפתורים והבקרות טובה מאוד ומערכת המיזוג מיד נכנסה לפעולה וקיררה את כל הרכב שבזכות מידותיו לא מחייב פתחי מיזוג מאחור. החיבור לטלפון הסלולארי וההפעלה של מערכת הקונקטד של יונדאי היו מהירים ויעילים.
הופתענו לגלות 2 שקעים של 12 וולט ורק נקודת חיבור אחת של USB ושום דבר דומה לזה לנוסעים מאחור. קצת מאכזב ביחס לתחושה המודרנית שהמכונית משדרת. חבילת הבטיחות של הקונה כבר בגרסת הבסיס "פרימיום" נחשבת לטובה מאוד ואם עולים לרמת "פרסטיג'" או "סופרים" נהנים מכל העולמות של הבטיחות האקטיבית והפאסיבית ונציין כי המכונית זכתה ל-5 כוכבי בטיחות.
השימושיות של הקונה מציגה ניגודים שונים: מנוע חזק וזריז לטובת הביצועים אל מול צריכת דלק גבוהה עם קרוב ל-7 ליטר לכל 100 ק"מ וזאת גם בזכות מערכת ההנעה הכפולה הבסיסית. תא המטען של הקונה מציע 361 ליטרים אז אם אתם בשלב של רכב משפחתי רב משימתי, תצטרכו למצוא משהו פחות נוצץ עם תועלת אחרת. הקונה מיועדת בעיקרה להיות רכב שני במשפחה כי התקציב שהיא מציעה מאתגר עם טווח מחירים של 134,000 לגרסה הבסיסית, 139,000 לגרסת פרסטיז' שמעליה גרסת סופרים ב-140,000 (הבדל של 1000 שקלים בגלל גג בצע שונה מצבע הרכב).
ברמת הגימור סופרים, צביעה בשני גוונים לבחירה
סיכום
יונדאי קונה לא תהיה להיט בשוק הרכב הישראלי, היא כבר להיט. כל המלאי שהגיע לישראל נמכר ולא פחות מאלף מכוניות נעות על כבישי הארץ כבר עתה. בתערוכת ז'נבה שהסתיימה לאחרונה, הוצגה היונדאי קונה החשמלית, יתכן כי ביונדאי מדלגים על הגרסה ההיברידית ולצד החזקה והכי לא חסכונית, תהיה קצת פחות חזקה ומאוד חסכונית.
בכלמוביל היבואנית, עוד לא הוחלט אם להביא ארצה את החשמלית אבל גם אם כן, זה לא יהיה השנה ולכן הקונה הרגילה בהחלט רלוונטית. הלקוח הישראלי כבר הוכיח לנו בשנים האחרונות שהוא לא מתעכב על פרטים מסוימים כאשר הוא מרוצה בתחומים שמדברים אליו וכאן הקונה הופכת להיות בהחלט שחקנית חשובה בליין הדגמים העצום של יונדאי שעשוי להתרחב עוד יותר בקרוב עם גרסאות ספורט חדשות. המחיר של המכונית נחשב למחסום עבור לקוחות שבתוספת של עשרת אלפים שקלים, יכולים לעלות לכיתה של רכב SUV בליגה אחרת כמו ספורטאז' או אפילו טוסון ואקליפס קרוס. אז מה שישאיר אותם ביונדאי קונה זה לא המחיר, אלא התמורה למחיר וכאן התשובה בהיבטי עיצוב, בטיחות וחוויית נסיעה פותרת להם את הבעיה והדרך לחתימה על טופס הזמנה קצרה מאוד.
מפרט יונדאי קונה Supreme
אורך: 4.165 מטרים
רוחב: 1.800 מטרים
גובה: 1.565 מטרים
מרווח סרנים: 2.600 מטרים
משקל עצמי: 1,450 ק"ג (משקל כולל 1,910 ק"ג)
נפח תא מטען: 361 ליטרים
מנוע: טורבו בנזין, 4 בוכנות בנפח 1,591 סמ"ק
הספק מרבי/סל"ד: 5,500/177
מומנט מרבי/סל"ד: 1,500-4,400/27
הנעה: קבועה 4X4
תיבת הילוכים: אוטומאטית כפולת מצמדים
מספר הילוכים: 7+1
צריכת דלק: משולב 6.7 ליטרים ל-100 ק"מ בתנאי יצרן
צריכת דלק משולב במבחן: 7.9 ליטרים ל-100 ק"מ (כולל קטעים מאומצים)